הנקה וגמילה: איך להפוך את המעבר לחוויה נעימה לך ולתינוק שלך

הנקה וגמילה: איך להפוך את המעבר לחוויה נעימה לך ולתינוק שלך

הנקה וגמילה: איך להפוך את המעבר לחוויה נעימה לך ולתינוק שלך

ככל שהתינוק שלך גדל והופך לעצמאי יותר, ייתכן ועולה בך השאלה: האם הגיע הזמן להתחיל בגמילה מהנקה? ואם כן, איך בכלל מתחילים? תהליך הגמילה יכול להרגיש כמו צעד גדול, גם מבחינה רגשית וגם מבחינה מעשית. אז בואי נדבר על מתי עשוי להיות הזמן המתאים, איך לעשות את זה בהדרגה וברגישות, ומה צפוי לקרות בדרך – לך ולתינוקך.

איך תזהי את הרגע הנכון להתחיל בגמילה?

אחד הסימנים הראשונים לכך שאולי הגיע הזמן להתחיל בתהליך הגמילה מהנקה מגיע לא פעם מהתינוק שלך. אך גם לך יש חלק מאוד משמעותי. ייתכן ופתאום הבייבי שלך מגלה יותר עניין בבננות מרוסקות ובאוכל רך מאשר בהנקה, או אולי הוא מוסח בקלות באמצע ההאכלה בגלל משהו מעניין שקורה סביבו. השינויים הקטנים האלה יכולים להיות הדרך של התינוק שלך לומר: "אני מוכן לנסות משהו חדש!"

באותה מידה, גם לתחושות שלך יש מקום. אולי את עומדת לחזור לעבודה, מרגישה עייפות מתמשכת, או פשוט חולמת לשתות כוס קפה חמה בלי לחמם אותה שוב ושוב. התחושה הקטנה הזו בלב שאומרת, "אולי הגיע הזמן לפנות לעצמי קצת מרחב," היא אחד מהסימנים המכריעים כאן.

גמילה היא לא תהליך אחיד שמתאים לכולם. יש תינוקות שמסתגלים בקלות, ויש כאלה שזקוקים ליותר זמן וביטחון. וזה בסדר גמור. אין גיל מושלם או סימן קסם שמאותת שהגיע הזמן. הכל תלוי במה שמתאים לשניכם. תקשיבי לתינוק שלך, תקשיבי לעצמך, ותזכרי: תחושות הבטן שלך לרוב לא טועות ואין קצב נכון או לא נכון.

גישה הדרגתית למעבר קל ונעים

רצוי שתהליך הגמילה יקרה בהדרגה. הוא לא אמור להתרחש ביום אחד, ולפעמים דווקא ההאטה בקצב היא זו שמקלה על המעבר. תוכלי להתחיל בהפחתה של הנקה אחת ביום, ובהדרגה להציע במקום זאת מזון מוצק, תמ"ל או חלב פרה. כמובן בהתאם לגיל התינוק וצרכיו האישיים. בדרך זו אנו מאפשרות לתינוק זמן להתרגל לשגרה חדשה, וגם לגוף שלך להפחית את ייצור החלב בלי עומס או כאב.

במהלך התהליך, שימי לב איך התינוק שלך מגיב. אם נדמה שהוא מתגעגע לחום ולקרבה שחווה בזמן ההנקה, נסי לפצות בחיבוק, זמן שקט משותף או קריאת ספר יחד. יהיו ימים שיעברו בקלות, ואחרים שיהיו מאתגרים יותר וכאמור – זה חלק טבעי מהתהליך. סבלנות היא מילת המפתח כאן.

סערת רגשות בדרך לגמילה

תהליך הגמילה מעורר לא פעם מגוון קשת רחבה של רגשות. ייתכן שתרגישי עצב על סיומה של תקופה משמעותית, או רגשות אשם על כך שבחרת להתחיל בתהליך. ובו בזמן, יכולה להופיע גם תחושת הקלה  משום שתוכלי לחזור ולהתחבר לקצב ולמרחב האישי שלך. כל רגש שעולה הוא לגיטימי. הכול חלק מהתהליך.

גם התינוק שלך יחוש בשינוי. כפי שציינו קודם, יש דרכים רבות ליצור קרבה וביטחון. הקשר שנבנה ביניכם לא נעלם. הוא פשוט משנה צורה, ומתפתח לכיוון חדש ומיוחד לא פחות.

שאלות נפוצות של אימהות

לפעמים, הידיעה שאת לא מתלבטת לבד, יכולה להיות מאוד מרגיעה. הנה כמה שאלות שעולות לעיתים קרובות אצל הורים במהלך תהליך הגמילה:

האם התינוק שלי עדיין ירגיש קרוב אליי?
בהחלט. השגרה המשותפת, זמן האיכות שלכם, זמן משחק וקרבה ממשיכים לטפח את הקשר ביניכם ואף מעמיקים אותו.

מה אם התינוק שלי מתנגד לגמילה?
זה בסדר גמור לעצור, לקחת צעד אחורה ולנסות שוב בהמשך. גמישות הופכת את התהליך לנעים ורגוע יותר עבור כולם.

האם אפשר לבצע גמילה חלקית?
בוודאי. יש אימהות שבוחרות להמשיך להניק רק פעם או פעמיים ביום העיקר הוא למצוא את הדרך שמתאימה לכם.

כמה זמן נמשך תהליך הגמילה?
אין לכך תשובה חד משמעית. עבור חלק מהמשפחות מדובר בשבועות ספורים, ואצל אחרות זה תהליך שנמשך חודשים. הקשיבו לתינוק, וגם לעצמכן.

האם זה נורמלי להרגיש מוצפת רגשית אחרי גמילה?
בהחלט. שינויים הורמונליים ושבירת השגרה עלולים לעורר תחושות עזות. תני לעצמך מקום לעבד את הרגשות, ואל תהססי לשתף מישהו קרוב.

הבריאות שלך חשובה לא פחות

כשתתחילי את תהליך הגמילה, הגוף שלך צפוי לעבור כמה שינויים. חלקם אולי יקלו עליך, ואחרים עלולים להיות פחות נעימים. אז למה את יכולה לצפות?

ייתכן שתחווי אי נוחות כשכמות החלב תתחיל לרדת. תופעות כמו גודש או חסימה בצינוריות החלב עשויות להופיע, אך יש דרכים פשוטות שיכולות לעזור לך לעבור את התקופה הזו בצורה נעימה יותר:

·       להפחית בהדרגה את מספר ההנקות

·       לשאוב כמות קטנה של חלב רק כדי להקל על הלחץ

·       ללבוש חזייה תומכת ונוחה

·       להניח קומפרסים קרים להפחתת הנפיחות

·       להשתמש במשככי כאבים ללא מרשם במקרה הצורך

בנוסף לשינויים הפיזיים, גם ההורמונים עשויים להשפיע על מצב הרוח שלך. ייתכן שתרגישי רגישה יותר מהרגיל או פשוט חסרת סבלנות. זה הזמן להיות בהקשבה לעצמך, לשתות הרבה מים, לאכול מזון מזין ולנוח ככל האפשר. אם את מבחינה באדמומיות, נפיחות או תחושה כללית של שפעת, ייתכן שמדובר בסימנים לדלקת בשד. במקרה כזה, פני לבדיקה רפואית או יועצת הנקה.

גמילה ברגישות ובהקשבה

הגמילה היא ציון דרך משמעותי. עם קצת מחשבה ותמיכה, היא יכולה להפוך לחוויה חיובית ואפילו מחזקת. הסוד הוא להקשיב לבייבי שלך, לאופי ולצרכים שלו. אם מדובר בפעוט, ייתכן שהוא יגיב טוב למילים מעודדות. אצל תינוקות צעירים יותר, יש חשיבות גדולה יותר למגע. חיבוק רך, זמן שקט יחד, וערסול עדין יכולים לעשות את כל ההבדל.

את גם לא צריכה לעבור את זה לבד. כשיש סביבך אנשים קרובים שאפשר לסמוך עליהם, זה יכול להקל מאוד. בן או בת זוג שייקחו חלק בשגרת הערב, סבא או סבתא שיכינו ארוחה, או כל תמיכה שיכולה להקל עליך. גם שיחה פשוטה עם מישהי שמבינה אותך יכולה לעזור לפרוק ולהירגע.

פרק חדש בקשר ביניכם

הגמילה היא לא ויתור, היא צמיחה משותפת בדרך חדשה. הקשר שטיפחתם לא נעלם, הוא פשוט מתחיל לקבל צורה אחרת. אולי זה יבוא לידי ביטוי במגע חדש בזמן סיפור לפני השינה, בארוחות משותפות או בחיבוק שקט בסוף יום עמוס.

אין דרך אחת נכונה לעשות את זה. סמכי על עצמך, התבונני במה שהתינוק שלך צריך, והתקדמי בקצב שמתאים לשניכם. את לא סוגרת דלת – את פותחת אחת אחרת, שמובילה לעוד רגעים שיחזקו את הקרבה ביניכם. זהו רק ציון דרך אחד במסע ההורות שלך, והוא מפנה מקום לעוד אהבה, התפתחות ושמחה שמחכים לכם בהמשך.

השאירי תגובה

התגובות עוברות לאישור אנבלה לפני פרסום בבלוג.

});