מה קורה לגוף שלך? על הורמונים ואימהות טרייה

מה קורה לגוף שלך? על הורמונים ואימהות טרייה

מה קורה לגוף שלך? על הורמונים ואימהות טרייה

חולצות מוכתמות מחלב וכאבי פטמות הם רק חלק מהמורכבויות של אימהות טריות. מה שבאמת מערער אימהות אלו השינויים ההורמונליים. ברגע אחד הכול רגוע, וברגע אחרי את דומעת בגלל פרסומת לחיתולים. זה מטלטל, מעייף ובעיקר עלול לעורר תחושה של חוסר אונים. אבל כשמתחילות להבין מה מתרחש בגוף שלנו, פתאום הכול מרגיש קצת יותר ברור. ועם מעט מודעות, תוכלי אפילו למצוא אי של שקט בתוך כל הכאוס.

פוסט פארטום: תפנית בעלילה

לאחר הלידה, מערכת ההפרשה ההורמונלית בגוף עוברת שינוי חד ומהיר. רמות האסטרוגן והפרוגסטרון, שהיו גבוהות לאורך כל תקופת ההיריון, צונחות תוך שעות ספורות מרגע הלידה. במקומן, נכנסים לפעולה הורמונים אחרים, בראשם פרולקטין ואוקסיטוצין. הפרולקטין אחראי על ייצור החלב, בעוד שאוקסיטוצין מעודד את רפלקס שחרור החלב (עוד נפרט עליהם בהמשך). השינויים הללו עלולים להוביל לתנודות רגשיות משמעותיות.

העוצמה של המעברים ההורמונליים יכולה להפתיע, במיוחד כשהיא משתלבת עם עומס גופני, עייפות כרונית, ואתגרי ההתאוששות הפיזית. תנודות במצב הרוח בתקופה זו הן תופעה טבעית ונפוצה, ומהוות חלק מתהליך ההסתגלות של הגוף למצב הורמונלי חדש. מודעות לשינויים אלו והבנת המקור הביולוגי שלהם עשויות לתרום לתחושת שליטה טובה יותר ולהגברת החוסן הנפשי בתקופה המורכבת של תחילת ההורות.

פרולקטין ואוקסיטוצין בפעולה

בתהליך ההנקה הגוף שלך לא רק מזין את התינוק, הוא מפעיל מערכת מתוזמנת ומופלאה שפועלת בהרמוניה ומבוססת על שני הורמונים מרכזיים. הראשון הוא פרולקטין, שבאנגלית מכונה גם "ההורמון האימהי". בכל פעם שהתינוק יונק, רמות הפרולקטין עולות, ומאותתות לגוף לייצר חלב נוסף לפעם הבאה. אבל פרולקטין הוא לא רק הורמון האחראי על אספקת חלב, הוא משפיע גם על מצב הרוח שלך. הוא עוזר לייצר את תחושות הרוגע והשלווה המלוות את ההנקה.

ההורמון השני, אוקסיטוצין, מוכר גם כ"הורמון האהבה". הורמון זה אחראי להפעלת רפלקס שחרור החלב, המאפשר לחלב לזרום מהשד אל התינוק או המשאבה. אבל זה רק חלק מהסיפור. אוקסיטוצין גם מעמיק את תחושת הקרבה בינך לבין תינוקך, עוזר להפחית סטרס, תומך בהתאוששות פיזית לאחר הלידה, ויוצר תחושת חיבור וביטחון.

מעבר להשפעתם הפיזית, שני ההורמונים האלה מעורבים גם באופן בו את מסתגלת לטייטל החדש. הם עוזרים לך להתמודד עם העומס, לווסת רגשות, ולחוש קצת יותר יציבות בתקופה כל כך סוערת. מחקרים מראים שהם משפיעים גם על הזיכרון הרגשי, על יכולת הלמידה, ואפילו על התחושות שלך כלפי עצמך כהורה. הגוף שלך לא רק מייצר חלב, הוא גם יוצר מרחב רגשי שמאפשר לך לגדול יחד עם תינוקך.

בוכות על חלב שנשפך: למה לצפות?

בתקופת ההנקה, שינויים במצב הרוח יכולים לקרות באופן פתאומי ובלי טריגר מסוים. ברגע אחד את יושבת מחובקת עם התינוק שלך, מרגישה שלווה, חיבור, ורוך. וברגע הבא, את דומעת מסיבה בלתי ברורה. התחושה הזו של עליות וירידות רגשיות, לעיתים כל כך חדות, היא תוצאה של השינויים ההורמונליים הטבעיים שמתחוללים בגוף שלך אחרי הלידה. ההורמונים משפיעים על ייצור החלב והקשר שלך עם תינוקך, אך גם על הלך הרוח, הסבלנות, היכולת להכיל, והתגובות הרגשיות שלך.

חשוב לדעת שזה לא נגמר שם. העייפות המצטברת, חוסר השינה, חוסר הוודאות, התחושה שעלייך "לעשות הכול נכון", והמרוץ היומיומי שלא עוצר לרגע – כל אלה יוצרים עומס רגשי לא פשוט. אם את מוצאת את עצמך בוכה פתאום בזמן ההנקה, או מרגישה עצב עמוק שלא ברור מאיפה הוא הגיע, תדעי שזה לא נדיר, ואת לא לבד. הרגשות האלה הם חלק בלתי נפרד מהשלב הזה באימהוּת. זו תקופה של שינוי עמוק, כמעט מהפכני, של הגוף ושל הנפש גם יחד. מותר להרגיש הכול, שמחה, פחד, אהבה, עצב, בלבול, לפעמים אפילו באותו יום. היכולת שלך להכיל את כל זה היא לא עדות לחולשה, אלא דווקא לעוצמה. הגוף שלך, המוח שלך, הלב שלך כולם לומדים מחדש איך להיות, ואיך לאהוב, בתוך מציאות חדשה לגמרי.

למצוא איזון אחרי הלידה

אז עכשיו שהבנו שאת ממש לא מדמיינת, וכן, זיהינו את הקושי, האם ניתן לעזור לך? האם יש משהו שאת יכולה לעשות כדי להקל על עצמך? התשובה היא כן! יש דרכים פשוטות וישימות שיעזרו לך לחזור לעצמך, צעד אחר צעד.

רגע לעצמך

אנחנו לא אומרות לך לפנות זמן ליום ספא. לפעמים גם שעה שקטה ושלווה לעצמך תוכל לעזור לך להתאפס. מקלחת חמה, כמה נשימות עמוקות ליד חלון פתוח, או האזנה לשיר האהוב עלייך בזמן שהתינוק ישן. נדמה שאלו דברים קטנים, אבל יש להם השפעה גדולה יותר ממה שאנחנו נוטות להאמין.

מנוחה ותזונה

אנחנו וודאי לא מחדשות לך, אבל זוהי האמת. מנוחה ותזונה מאוזנת הן המפתח לשיפור התחושה שלך. אפילו תנומה קצרה יכולה לתת לך בוסט של אנרגיה. בשילוב עם ארוחות עשירות בחלבון, דגנים מלאים ושומנים טובים, את תזיני ותחזקי את הגוף ואת המוח שלך. גם שתייה מספקת של מים יכולה לשפר את מצב הרוח.

היעזרי באנשים סביבך

את לא צריכה לעשות הכול לבד. תיעזרי בכל מי שמוכן להושיט יד ותקיפי את עצמך באנשים שיורידו ממך את העומס. בין אם זה לקפל כביסה או להחזיק את התינוק כמה דקות – עזרה קטנה יכולה לעשות הבדל גדול.

רגיעה אקטיבית

את לא צריכה לסגל שגרת מדיטציה מסודרת כדי להרגיש יותר מאוזנת. כמה מתיחות עדינות או מוזיקה מרגיעה יכולות לעזור. חפשי את מה שמרגיע אותך.

להתחבר להורים אחרים

קשר עם אמהות טריות אחרות עשוי להקל עליך באופן עצום. קבוצת אמהות, צ’אט בוואטסאפ או מפגש בגינה, שיתוף חוויות והידיעה שאת לא לבד יכולים לתת הרבה כוח ונחמה.

תסמכי על עצמך.

אימהוּת טרייה מביאה איתה קשת רחבה של רגשות, חוויות ואתגרים. והעליות והירידות הן חלק בלתי נפרד מהדרך. אבל יש רגשות שלא כדאי להתעלם מהם. אם את מרגישה עצב מתמשך, חרדה, הצפה רגשית או ריחוק מהתינוק שלך, ייתכן שזה הזמן לפנות לעזרה מקצועית. התחושות האלה עלולות להיות כבדות במיוחד כשאת פועלת מתוך עייפות עמוקה ונותנת מעצמך את כל מה שיש.

שיחה עם רופא, יועצת או איש מקצוע יכולה לחולל הבדל משמעותי. לפעמים, עצם אמירת התחושות בקול רם היא הצעד הראשון לקראת ריפוי. הדבר החשוב ביותר הוא שתהיי קשובה לעצמך. ההורות היא דבר עוצמתי, יפהפה, מבולגן ולעיתים גם שוחק. את לא אמורה לעבור את זה לבד. תסמכי על הסביבה שלך, ואל תחששי לבקש עזרה כשאת זקוקה לה. את נותנת מעצמך כל כך הרבה – ומגיעה גם לך תמיכה, הקלה, ומקום להיות בדיוק כפי שאת.

 

השאירי תגובה

התגובות עוברות לאישור אנבלה לפני פרסום בבלוג.

});