שאיבה וטיפול בחלב אם המדריך המלא לאמהות

שאיבה וטיפול בחלב אם המדריך המלא לאמהות: מהכנת הציוד ועד אחסון בטוח

שאיבה וטיפול בחלב אם המדריך המלא לאמהות: מהכנת הציוד ועד אחסון בטוח

איך לא נבכה על חלב שנשפך?

בטח שנבכה! חלב האם שלך הוא כל כך יקר ערך, וכואב הלב כשאת נאלצת לשפוך אותו. החלב הזה מותאם אישית לתינוק שלך, מספק לו את התזונה האידיאלית המותאמת במיוחד עבורו, ומכיל גם נוגדנים ששומרים על בריאותו ומחזקים את מערכת החיסון שלו. אם את שואבת חלב בקביעות כדי שתוכלי לצאת לעבודה או פשוט להשאיר את התינוק עם אבא ולצאת, חשוב במיוחד שתדעי איך לטפל בחלב נכון ואיך לאחסן אותו כך שלא יתקלקל. טיפול לא נכון בחלב עלול לפגוע בערך התזונתי שלו או לגרום לזיהום. את עובדת כל כך קשה בשביל בנק החלב הפרטי של התינוק שלך. בואי נדבר על מה את יכולה לעשות כדי לשמור עליו לפי הנחיות משרד הבריאות.

 

בסבון ומים, טרילילילילילי

לפני שאת ניגשת אל המשאבה, חשוב שתשטפי ידיים. לא רק להרטיב את הידיים, כן? שטיפה יסודית של 20 שניות עם מים וסבון. אחרי שידייך נקיות, דאגי לנקות היטב את משטחי העבודה, אם את מחוץ לבית, הביאי איתך מראש מגבונים מחטאים.

כל חלקי המשאבה שבאים במגע עם החלב חייבים להיות נקיים ויבשים. שימי לב לנגב את הכלים הרטובים רק במטליות נייר ולא במגבות רב פעמיות שעלולות להוות מצבור לחיידקים. כן, כל זה לא איזה תענוג גדול, אבל הרי את עומדת לעבוד עם אוכל (אוכל של תינוק) ולהיגיינה יש חשיבות עצומה.

לפני שאת מתיישבת לשאוב, בדקי את המשאבה, ודאי שהיא תקינה ושגודל המשפך מתאים לך, כך תבטיחי שאיבה יעילה יותר ותימנעי מכאבים. ולבסוף, קחי כמה נשימות עמוקות והתרווחי בכיסא כדי להגיע לשאיבה עצמה רגועה ככל הניתן. כשאת רגועה, את מפרישה יותר מהורמון האוקסיטוצין, שגורם לחלב לזרום כמו מים!

 

ארץ זבת חלב

מה את יכולה לעשות כדי להעלות את תפוקת החלב שלך ולדאוג שכל שאיבה תסתיים עם מנה יפה של חלב? הנה כמה טיפים. קודם כל, מילת המפתח היא התמדה! נסי לשאוב בשעות פחות או יותר קבועות מדי יום. השגרה עושה טוב גם לגוף וגם לתפוקת החלב. אם תשאבי בשעה קבועה, תראי מהר מאוד שהגוף יודע לייצר חלב בשעה הזו. לפני שאת מתחילה לשאוב, עסי בעדינות את השדיים כדי להגביר את הזרימה ולייעל את השאיבה.

מה לגבי המשאבה עצמה? גם לסוג המשאבה יש חשיבות, כמובן. יש כל מיני סוגים של משאבות, אבל היעילה ביותר לשאיבה קבועה היא משאבה חשמלית דו צדדית. היא לא רק תחסוך לך זמן, היא גם תגביר את תפוקת החלב שלך. שימי לב שהמשאבה צריכה להיות נוחה ונעימה לשימוש. את לא אמורה לסבול מהשאיבה. זוכרת את הורמון האוקסיטוצין שהזכרנו מקודם? חשוב מאוד שתהיי רגועה ונינוחה בזמן השאיבה, אז אם המשאבה מכאיבה לך, הגיע הזמן לחפש משאבה אחרת.

הימנעי מלשאוב מיד אחרי שמרחת קרם לפטמות. שאריות הקרם יכולות להפריע לשאיבה, וכתלות במוצר, גם לזהם את החלב. אחרי ששאבת את החלב, העבירי אותו מיד למיכל סטרילי כמו שקית המיועדת לחלב אם או בקבוק שעבר סטריליזציה. חלק מהמשאבות מאפשרות לשאוב ישירות לתוך שקית. רשמי את תאריך ושעת השאיבה על המיכל (אל תדחי את זה לאחר כך, כל כך קל לשכוח, במיוחד כשאת עוד לא ישנה לילות שלמים).

 

חלב על השפתיים וחלב במקפיא

לאחסון חלב אם יש כללים ברורים ומסודרים. ראשית, חשוב להשתדל לשמור את החלב בחלק האחורי של המקרר או הפריזר, כדי שיושפע פחות מפתיחת הדלת. כמובן שבמקרר החלב נשמר יותר זמן מאשר מחוץ למקרר, ובפריזר הוא נשמר הרבה יותר מאשר במקרר. כמה בדיוק? בבקשה:

תנאי אחסון

משך אחסון מומלץ

משך אחסון אפשרי

הערות

טמפרטורת החדר (16-29)

3-4 שעות

עד 6 שעות

הרחיקי מאור שמש ישיר

צידנית עם קרחום

עד 24 שעות

-

מגע ישיר בין הקרחום לכלי

מקרר (4 מעלות או פחות)

3 ימים

עד 5-8 ימים

לשמור בחלק האחורי

חלב מופשר במקרר

עד 24 שעות

-

אין להקפיא שוב

במקפיא עם דלת נפרדת מהמקרר, או במקפיא נפרד (18- או פחות)

6 חודשים

12 חודשים

לשמור בחלק האחורי

 

אנחנו ממש לא אוהבות לבזבז חלב, אז הקפידי להקפיא את החלב במנות של 60-120 מ"ל. את תודי לעצמך על זה: אם התינוק שבע, לא תיאלצי לזרוק את שארית המנה, ואם כבר נאלצת לזרוק, תזרקי מעט ולא מנה שלמה נוספת. חשוב תמיד לתת לתינוק את המנה הכי ישנה שיש לך, כמובן כל עוד היא בתוקף. למה? כדי שלא תשכחי מהמנות הישנות יותר ותיאלצי לשפוך אותן כשיפוג תוקפן.

יש לציין שחלב מהמקרר מכיל יותר גורמים אנטי-דלקתיים מחלב שהוקפא, אז אם ניתן, תמיד עדיף לתת לתינוק חלב מהמקרר. למשל, אם את יכולה לשאוב כל יום את המנות שהתינוק יקבל למחרת - זה מצוין. אבל אל תדאגי: גם חלב שהוקפא הוא מזון מצוין עבור התינוק ותומך במערכת החיסונית שלו יותר מכל תמ"ל.

 

לשבור את הקרח

חלב אם אינו רגיש כל כך, אבל בכל זאת יש לו דרישות ותנאים. לעולם אל תחממי מנה קפואה במיקרוגל או במים רותחים. המיקרוגל מחמם את החלב בצורה לא אחידה ועלול לגרום למצב שחלקים מהחלב יישארו קפואים וחלקים אחרים יהיו חמים מדי, ואילו מים רותחים עלולים להרוס את הערכים התזונתיים בחלב. תמיד עדיף להפשיר מראש את החלב בצורה איטית במקרר.

כשהחלב מופשר, את יכולה לחמם אותו. הניחי את שקית החלב בתוך קערית מים חמימים (כאמור, לא רותחים!) עד שהחלב מגיע לטמפרטורת הגוף. שימי לב שבחלב המופשר השומן נפרד מהחלב וצף למעלה. זה בסדר גמור, אל דאגה, נערי את המיכל בתנועה סיבובית עדינה, לא בחוזקה, עד שהשכבות יתאחדו מחדש.

אם התינוק לא סיים את הבקבוק, ועוד לא עברו שעתיים מאז שהתחיל לאכול, את יכולה להמשיך ולתת לו את המנה. אם עברו שעתיים, אין ברירה אלא לזרוק את המנה, כי החיידקים מפיו של התינוק נשארים בחלב ועלולים להתרבות ולזהם את החלב. ולבסוף, שטפי היטב את הבקבוק ואת הפטמה אחרי כל האכלה.

 

הכנה מראש היא המפתח!

אם את שואבת בקביעות, רצוי להשקיע בסדר וארגון כדי לא ללכת לאיבוד. כשאת בקושי מצליחה לפקוח עיניים אחרי שלוש שעות שינה, את תודי לעצמך שרשמת את תאריך השאיבה על השקית. יש אימהות שנוח להן גם לסדר את השקיות לפי ימי העבודה: חלב ליום ראשון, חלב ליום שני וכן הלאה, ואחרות נעזרות באפליקציות שאיבה שעוזרות לנהל רישום מסודר של כמויות החלב ונותנות תזכורות בטלפון.

אם את שואבת לתאומים, או אם יש עוד אמא שמאחסנת חלב בפריזר שבו את משתמשת (למשל בעבודה), הקפידי לרשום גם את שם התינוק על השקית. ניתן גם להדביק מדבקה צבעונית כדי שתדעי לאיזה תינוק שייך החלב.

 

מה קרה לחלב שלי?

זה קורה לכולן: את פותחת את המקרר, מוציאה את החלב, מרחרחת אותו והוא מריח... לא משהו. אל דאגה. אם הריח חמוץ, כנראה פשוט אחסנת את החלב זמן רב מדי. בדקי את התאריך ואל תצטערי. גם לחלב אם יש תאריך תפוגה.

לעומת זאת, אם לחלב יש ריח סבוני או מתכתי, הכל בסדר, הריח נגרם בגלל פעילות יתר של אנזים הליפאז שנמצא בחלב ומפרק את השומן. לרוב אין כל בעיה, אך אם התינוק לא מסכים לשתות את החלב, נסי להבא לפני ההקפאה לחמם את החלב בסיר קטן עד שתראי בועות קטנות צמוד לדפנות הסיר. שימי לב – לא להרתיח! מיד כשאת רואה את הבועות, הפסיקי את החימום, קררי את החלב ואז הקפיאי אותו.

חלב אם מגיע בצבעים שונים, מצהוב ועד לבן, אך לעיתים יש לו גם גוונים אחרים. הגוון מושפע מהרכב החלב בהתאם לגיל ולצרכי התינוק וכן מהתזונה שלך. אין כל צורך להתייחס לצבע החלב – הוא מזין ומושלם בכל מקרה. אם החלב אדמדם, בדקי שאין לך פצע על הפטמה. אם יש, החלב עצמו תקין לחלוטין לשתייה עבור התינוק, אך דאגי לטפל בעצמך.

 

למה זה קורה לי?

את משקיעה את חלבך ודמך בהנקה ובשאיבה, תרתי משמע, ובכל זאת, לפעמים אי אפשר להסתדר לבד וכדאי לפנות לעזרה מקצועית. זכרי שנשים רבות מתמודדות עם בעיות ואתגרים בהנקה, ואין סיבה להישאר לבד עם הבעיות, מספיק קשה לך גם כך.

אם את רואה ירידה בתפוקת החלב, אם השאיבה מכאיבה לך או אם לחלב הטרי שלך יש ריח רע, רצוי להתייעץ עם אשת מקצוע. אם התינוק מסרב לפתע לחלב שאוב, או אם את מתמודדת עם סתימות ודלקות שד חוזרות - יש למי לפנות.

מומלץ בחום לפנות לרופא, ליועצת הנקה מוסמכת או לאחות טיפת חלב. פגישה אחת יכולה להציל את שפיותך וגם את ההנקה והשאיבה.

 

בשורה התחתונה

כשאת מטפלת היטב בחלב שלך, את לא רק מאחסנת מזון אלא שומרת על בריאותו של תינוקך. אם תעקבי אחר הוראות משרד הבריאות, החלב שלך יישמר ויהיה מזין ובטיחותי לשימוש.

עם הרגלי שאיבה נכונים, תיעוד מסודר ואחסון נכון, תוכלי לבנות לך שגרה גמישה ורגועה שתתאים גם לך וגם לתינוק.

זכרי לטפוח לעצמך על השכם מדי פעם, בין שאיבה להאכלה. את עושה עבודה נהדרת!

השאירי תגובה

התגובות עוברות לאישור אנבלה לפני פרסום בבלוג.

});